Εμφάνιση και στη χώρα μας ενός κακόβουλου λογισμικού-ψηφιακής απειλής, τύπου «Crypto-Malware»

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε και εξαπλώνεται στο διαδίκτυο ένας καινούριος  ιός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα αρχεία και τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας.

Ο ιός αυτός με όνομα locky ransomware διαδίδεται με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν συνήθως ένα αρχείο Microsoft Word. O ιός όταν ενεργοποιηθεί  κρυπτογραφεί  τα αρχεία του υπολογιστή σας.

Για την προστασία σας συνιστούμε τα ακόλουθα:

  1. Διατηρείτε  πάντα ένα πρόσφατο πλήρες αντίγραφο των αρχείων του υπολογιστή σας σε ένα εξωτερικό μέσο, όπως εξωτερικός δίσκος, DVD, USB stick. Το μέσο αυτό θα πρέπει να αποσυνδέεται από τον υπολογιστή σας  όταν ολοκληρώσετε την αντιγραφή των αρχείων σε αυτό και να διατηρείται σε ασφαλές μέρος.
  2. Διαγράφετε χωρίς να ανοίγετε άχρηστα μηνύματα e-mail.  Δεν θα πρέπει να ανοίγετε   μηνύματα από άγνωστο αποστολέα ή και φαινομενικά γνωστό, αν το θέμα του μηνύματος (Subject)   δεν ταιριάζει με τη συνήθη επικοινωνία, που έχετε με τον εμφανιζόμενο αποστολέα.
  3. Μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα, αν  δεν είστε σίγουροι για τον αποστολέα και αν το θέμα του μηνύματος δεν σχετίζεται με τα θέματα, για τα οποία αλληλογραφείτε με τον αποστολέα.
  4. Απενεργοποιείστε τις μακροεντολές (macros) στο Microsoft Office (Word, Excel ) από τις επιλογές των προγραμμάτων αυτών.
  5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκατεστημένο και ενεργό λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus) στον υπολογιστή σας, το οποίο ενημερώνεται (live update) για τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.
  6. Βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σύστημα του  υπολογιστή  σας και το πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς είναι ενημερωμένα, μέσω της διαδικασίας ενημέρωσης από τον κατασκευαστή τους (live update).

Γενικότερα συνιστούμε :

  • Μην απαντάτε ποτέ σε παραπλανητικά  μηνύματα και γενικά μηνύματα spam.
  • Σκεφθείτε προσεκτικά πριν ανοίξετε συνημμένα αρχεία και πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε μηνύματα e-mail ή άμεσα μηνύματα .
  • Μην προωθείτε αλυσιδωτά μηνύματα e-mail .

Αν και το Α.Π.Θ. εφαρμόζει πολιτική προστασίας από την ενοχλητική αλληλογραφία (Spam) και επικίνδυνη αλληλογραφία (virus), υπάρχουν περιπτώσεις μηνυμάτων που καταφέρνουν  να παρακάμψουν τα φίλτρα και να φτάσουν στο γραμματοκιβώτιο σας.

Δείτε σχετικές πληροφορίες στους ακόλουθους  συνδέσμους: