Κρατήστε ενημερωμένο το PC σας για να το κρατήσετε ασφαλές

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι επιθέσεις από τους απανταχού υιούς, σκουλήκια, δούρειους ίππους και όλα τα άλλα δυσάρεστα για την υγεία του υπολογιστή. Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το PC σας σφριγηλό και ροδοκόκκινο.

 

Καταρχήν αν διαθέτετε μηχάνημα με τουλάχιστον 2 GB μνήμης RAM και Windows τότε η καλύτερη ιδέα είναι να αναβαθμίσετε το μηχάνημα στα Windows 7. Η έκδοση XP έχει ξεπεράσει την δεκαετία ζωής και πρέπει επιτέλους να πάρει τον δρόμο της απόσυρσης. Πέρα από την συζήτηση όμως περί εκδόσεων των Windows κρατήστε οπωσδήποτε ενημερωμένο το λειτουργικό σύστημα με τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας. Κάθε δεύτερη Τρίτη (βράδυ στην Ελλάδα) του μήνα η Microsoft στέλνει στα PC τις τελευταίες μηνιαίες ενημερώσεις. Αυτό φυσικά συμβαίνει αν έχετε ενεργοποιήσει την αυτόματη εγκατάσταση (ή προειδοποίηση) ενημερώσεων. Υπάρχουν δύο μηχανισμοί ενημερώσεων: το Windows Update και το Microsoft Update. Ο πρώτος μηχανισμός είναι ο ελάχιστος επιθυμητός μιας και αναλαμβάνει να ενημερώνει μόνο το βασικό λειτουργικό σύστημα και όχι τα πρόσθετα προγράμματα της Microsoft όπως Silverlight, Office και άλλα. Ο δεύτερος μηχανισμός είναι και ο πιο απαραίτητος μιας και κρατάει σε φόρμα όλα τα προϊόντα της Microsoft που είναι εγκατεστημένα στο PC.

Tech-how-to-updatesZoneAlarm

Θα αναφέρουμε ειδικότερα το «πρόσθετο» Microsoft Security Essentials (MSE), το οποίο αποτελεί το δωρεάν αντιικό πρόγραμμα της Microsoft και είναι το ελάχιστο που πρέπει να διαθέτει κάθε παραθυρικός υπολογιστής. Θα το βρείτε εδώ. Το MSE αναβαθμίστηκε πρόσφατα στην έκδοση 4 και φυσικά η ενημέρωση και αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση (αν διαθέτετε κάποια παλαιότερη) πραγματοποιείται αυτόματα από το Microsoft Update.

Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι θεμιτό το Windows Update (ενδεχόμενα και χειροκίνητα) και όχι το Microsoft Update; Ναι , σε εταιρικά περιβάλλοντα με ειδικές εφαρμογές που κινδυνεύουν να «σπάσουν» αν αλλάξει κάτι στις υποδομές και τους μηχανισμούς του λειτουργικού συστήματος. Αυτό όμως είναι κάτι που ενδιαφέρει περισσότερο τα τμήματα υποστήριξης IT και όχι τους απλούς χρήστες των PC. Σε κάθε περίπτωση αν χρησιμοποιείτε το MSE τότε θα πρέπει να το συμπληρώσετε με ένα τρίτο πρόγραμμα anti-spyware όπως το Malwarebytes’ Anti-Malware που θα βρείτε και σε δωρεάν έκδοση εδώ.

Tech-how-to-updates-winupdate

Υπάρχουν σοβαρές τρίτες δωρεάν εφαρμογές προστασίας; σαφώς και υπάρχουν. Αν θέλετε να δοκιμάσετε, θα σας προτείνουμε να αρχίσετε από το Zone Alarm της Checkpoint Software, τον απαραίτητο Δράκοντα της εποχής των Windows XP με ένα από τα πιο αυστηρά firewall της αγοράς. Πρόσφατα το Zone Alarm άρχισε να προσφέρει και το κομμάτι του antivirus δωρεάν. Σοβαρό έλεγχο διαθέτει και η δωρεάν σουίτα της Comodo που έχει στο οπλοστάσιο της ίσως το πιο παραμετροποιήσιμο firewall. Περνώντας στα «απλά» αντιικά θα αναφέρουμε ενδεικτικά τα Avira, Avast! και AVG που ανάλογα με την έκδοση προστατεύουν σε λιγότερο ή περισσότερο βαθμό το σύστημα σας. Πάντα στις δοκιμές σας να έχετε μόνο ένα αντιικό πρόγραμμα ενεργό ανά πάσα στιγμή.

Οι ενημερώσεις όμως δεν είναι προνόμιο μόνο της Microsoft. Ένα μοντέρνο PC για να αποδώσει τα μέγιστα έχει εγκατεστημένα και πρόσθετα προγράμματα από τρίτους κατασκευαστές όπως Mozilla Firefox, Google Chrome και Apple Safari για πλοήγηση στο Internet, Java της Oracle, Reader, Flash, AIR και Shockwave της Adobe, virtual drives όπως τα Daemon Tools, οδηγούς κάρτας γραφικών από τις nVidia, AMD ή Intel και άλλα συναφή που θεωρούνται πια εργαλεία συστήματος και χρειάζονται και αυτά συνεχείς ενημερώσεις και αναβαθμίσεις. Ευτυχώς τα περισσότερα από τα προαναφερόμενα πλέον αναβαθμίζονται αυτόματα ή βγάζουν ενημερωτικές προειδοποιήσεις όταν κυκλοφορήσει μία νέα έκδοση. Μην αγνοήσετε τα μηνύματα αυτά. Κάντε ευλαβικά τις ενημερώσεις, θα κλείνετε συνέχεια κερκόπορτες. Μπορεί η όλη διαδικασία των αναβαθμίσεων με τα μηνύματα και τις καθυστερήσεις να σας ξεβολεύει αλλά στην εποχή των συνέχεια δικτυωμένων και συνδεδεμένων με το Internet υπολογιστών είναι αναγκαία η λήψη μέτρων.

Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Τα άλλα μισά τα εξασφαλίζει ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων του PC σας.

 

Πηγή: techblog.gr